Το Ναυτικό Μουσείο της Σύμης

 

Κείμενο -Αφήγηση :  Ιωάννης Μ. Βολονάκης

 

 

  Πατήστε για την αφήγηση - Μπορείτε και να το αποθηκεύσετε.

 

Η Σύμη έχει τέσσερα μουσεία. Είναι μικρά αλλά δίνουν πολλά στοιχεία από την ιστορία της και τον πολιτισμό της.

Στην πάνω Σύμη, το Χωριό όπως το λένε οι συμιακοί, υπάρχει το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, στη Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη είναι ένα μουσείο Εκκλησιατικής Τέχνης και ένα Λαογραφικό.

Η Σύμη με τόσο πλούσια ναυτική παράδοση, έχει και το ναυτικό της Μουσείο, το Μουσείο Ναυτικής Τέχνης, που βρίσκεται στη πλατεία της 8ης  Μαίου 1945, στο Γιαλό. Είναι μάλλον μικρό παρόλο που οι συμιακοί ναυτικοί ήσαν μεγάλοι και με πλούσια δραστηριότητα σ΄ όλους τους τομείς της ναυτικής τέχνης.

Είναι το σπίτι της τέχνης των καραβομαραγκών της Σύμης, των ναυτικών, των σφουγγαράδων, των ψαράδων, που όλοι τους αναδείχθηκαν και έζησαν με τόλμη και σθένος ψυχής.

Το 1970, στο Α΄  Πανσυμαϊκό Συνέδριο, ο καθηγητής μαθηματικών Μ.Ε. Ιωάννης Μ. Βολονάκης εξέφρασε πρώτος και επίσημα την ανάγκη ίδρυσης Ναυτικού Μουσείου.

Τελικά το Ναυτικό Μουσείο Σύμης ιδρύθηκε το 1985, με πρωτεργάτες την Πανσυμαϊκή Ναυτική ΄Ενωση και με τη συμμετοχή του Λαϊκού Συλλόγου Σύμης  << ο Νιρεύς  >> και της  Ένωσης Γυναικών Σύμης.

Το Ναυτικό Μουσείο στεγάζεται σ΄ ένα ωραίο και μεγαλόπρεπο κτίριο και τα πιο βαριά εκθέματά του βρίσκονται στο χώρο προ του κτιρίου και την αυλή του.

Στον πάνω όροφο, στη μεγάλη αίθουσα, υπάρχουν τέσσερα τμήματα με εκθέματα και τέσσερις προθήκες με διάφορα μικρά εκθέματα. Στο τμήμα μαραγκοσύνης υπάρχουν σχέδια μικρών σκαφών, εργαλεία κοπής και επεξεργασίας του ξύλου κ.α.

Η Σύμη έχει μεγάλη παράδοση στην κατασκευή ξύλινων πλοίων από τα πανάρχαια χρόνια. Στους ταρσανάδες της έφτιαχναν σκαριά μικρά και μεγάλα, σωστά έργα τέχνης. Η Αργώ, το πλοίο της  Αργοναυτικής εκστρατείας, κατά την παράδοση, έγινε στη Σύμη. Ο ΄Ομηρος στο Β΄ της Ιλιάδας του λέει : << Νιρεύς αυ Σύμηθεν άγε τρείς νήας είσας . . .  >> .  Ο Νιρεύς ο βασιλιάς της Σύμης, οδήγησε τρία καλοζυγισμένα, καλοφτιαγμένα πολεμικά πλοία και πήρε μέρος στον Τρωϊκό Πόλεμο. Καθαρά συμιακό σκαρί ήταν η << Σκάφη η Συμιακιά>> το πιο γρήγορο πανάδικο της Μεσογείου, που γι  αυτό οι Βυζαντινοί και αργότερα οι Οθωμανοί το χρησιμοποιούσαν για ταχυδρομικό.

Στο άλλο τμήμα του Μουσείου εκτίθενται όργανα και αντικείμενα της ναυτικής π.χ. πυξίδες, φανάρια πλοίου, μακαράδες και άλλα. Και σήμερα η Σύμη έχει αρκετούς ναυτικούς και πλοιάρχους οι οποίοι διακρίνονται.

Στο τρίτο τμήμα υπάρχουν είδη αλιείας. Και σήμερα υπάρχουν πολλά αλιευτικά σκάφη, εξ  άλλου όλοι οι συμιακοί είναι ψαράδες ερασιτέχνες.

Στο τελευταίο τμήμα έχουμε είδη σπογγαλιείας. Αντλία σκαφάνδρου, καμπανελλόπετρες, ομοίωμα καγκάβας κ.α.

Σημειωτέον ότι οι πρώτοι συμιακοί στον κόσμο μάλιστα ο Φώτης Μαστορίδης, το 1863, χρησιμοποίησαν το σκάφανδρο, αυτήν τη βαριά στολή του δύτη, για τη σπογγαλιεία. Η Σύμη είχε τα πρωτεία στη σπογγαλιεία με μεγάλο αριθμό πλοίων, με γυμνούς δύτες, με σκάφανδρο και καγκάβες και τα πληρώματά τους ήταν χιλιάδες άνδρες.

Στο Μουσείο μπορεί κανείς να δεί πίνακες, χάρτες ναυτικούς, αρχαία αγγεία βγαλμένα από τη θάλασσα, όστρακα και σφουγγάρια, ξύλινα ομοιώματα πλοίων και τόσα άλλα.

Πρόσφατα εξεδόθη ένα λεύκωμα που αφορά τη ναυτοσύνη της Σύμης και το Ναυτικό της Μουσείο. Υπάρχουν σχέδια για αναβάθμιση και καλύτερη παρουσίαση των εκθεμάτων του με σύγχρονα μέσα.

Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες κάθε χρόνο και σ΄ αυτό μαθαίνουν πολλά, ταυτόχρονα όμως διασκεδάζουν.

Σαν έλθετε στην όμορφη Σύμη, να το επισκεφθείτε. 

Σύμη :  2005

                                                                                Ιωάννης Μ. Βολονάκης

 

                 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ