Η Ρόδος με το φακό του Αντώνη Πάχου

 

 

                                                                                                   

Κείμενο: Χρήστου Μαντά

 Πατήστε εδώ για την αφήγηση - Μπορείτε και να το αποθηκεύσετε.(προσεχώς)

« Ονειρεμένο ταξίδι στη Ρόδο του χθες με το με το φωτογραφικό φακό του ακάματου Αντώνη Πάχου από το 1935 μέχρι σήμερα. 430 φωτογραφίες με κείμενα και λεζάντες που αποτυπώνουν πρόσωπα και γεγονότα με το κλικ της φωτογραφικής μηχανής ενός ταπεινού συμιακού εργάτη της φωτογραφικής τέχνης».

 O Αντώνης Πάχος γεννήθηκε το 1925 στη Σύμη.  ΄Ενας φραγκοσμυρνιός που δούλευε στη Σύμη, του έδωσε κάποια βιβλία και συμβουλές καθώς και την πρώτη του μηχανή.

Από το 1935 δέκα χρονών παιδί φωτογράφιζε και εμφάνιζε φωτογραφίες με ένα φανάρι και μια λάμπα πετρελαίου.

Τελείωσε το δημοτικό σκολείο στη Σύμη και φοίτησε στο Πανορμήτειο Γυμνάσιο. Στη διάρκεια της κατοχής είχε πατριωτική δράση. Το 1943 όταν υπογράφτηκε το  «Αrmistizio » ανακωχή ήταν δεκαοκτώ ετών.

Στη Ρόδο ήλθε το 1946. Εργάστηκε κοντά στον Παναγιώτη Σακελλαρίδη ενώ αργότερα άνοιξε το πρώτο του φωτογραφείο στη πλατεία Σπόργιτα στο Αι Νικόλα.

     Μετά από λίγο μετακομίζει στη  τότε έρημη σημερινή πλατεία Κύπρου δημειουργώντας φωτογραφείο με πώληση μουσικών οργάνων, ακορντεόν, φυσαρμόνικες, μαντολίνα κιθάρες και ήταν ο πρώτος που έβγαλε τα πρώτα καρτ-ποσταλ με τοπία της Ρόδου.

Την πρώτη του φωτογραφική μηχανή την πήρε το 1960 όταν γυριζόταν η ταινία του Φόρμαν στη Ρόδο  «Τα κανόνια του Ναβαρόνε».

Το φωτογραφικό του σκόπευτρο είδαν όλες οι διασημότητες της εποχής.

Κ. Καραμανλής, Τίτο, Τσόρτσιλ, Γ. Παπανδρέου, Ν. Πλαστήρας, Σ. Βενιζέλος, Μακάριος , Γρίβας, Κ.Μητσωτάκης, Κ. Τσάτσος, Α. Παπανδρέου. Κ. Στεφανόπουλος, Μοσέ Νταγιάν, Μητροπολίυης Σπυρίδων, Ναύαρχος Ιωαννίδης, Νικόλαος Μαυρής Σ Κωτιάδης κ.α.

Οι ηθοποιοί Γρέκορυ Πεκ, Γιούλ Μπρύνερ, Άντωνη Κουήν, Ντειβιντ Νίνεν, Ειρήνη Παππά, ενώ πελάτες του ήταν και οι αξέχαστοι ηθοποιοί Αλεξανδράκης, Βουγιουκλάκη, Ηλιόπουλος, Αυλωνίτης, Σταυρίδης, καθώς και οι Κακαβάς, Λάσκαρη, στις πολλές ταινίες της Ελληνικού παλιού καλού κινηματογράφου.

Ήταν ο μόνος που πήρε άδεια για φωτοφράφηση του Α. Ωνάση για μια φωτογραφία και του έβγαλε 36 στις διακοπές του στη Ρόδο με τα παιδιά του Αλέξανδρο και Χρίστίνα.

Όμως ο Αντώνης Πάχος ήταν και ο φωτογράφος που με 1.500.000 πλάκες αποτύπωσε τα τοπία όπως ήταν τότε χωρίς το σημερινό μανδύα του τσιμέντου, στις εκδηλώσεις πρόνοιας, τα λαϊκά πρόσωπα της καθημερινής ζωής και τα επαγγέλματα που δεν υπάρχουν πια.

Ο αναγνώστης που θα διαβάσει ή έστω θα ξεφυλλίσει αυτό το λεύκωμα, θα νοιώσει συνεπιβάτης σε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό και θα βιώσει μια άλλη διάσταση του πρόσφατου παρελθόντος …

Η προσπάθεια για την έκδοση αυτού του βιβλίου πέρα από τον «πρωταγωνιστή»  ήταν πολύ κοπιώδης και δύσκολη. Συγχαρητήρια αξίζουν και στους ευπατρίδεις συντοπίτες μας Νόκο Νικολάου, Γιώργο Βρούχο, Γιώργο Χιωτάκη, Αντώνη Αγγελή, Γιώργο Ζαχαριάδη, Θανάση Μαρασιώτη και Σπύρο Παγκά που βοήθησαν σημαντικά για την έκδοση αυτού του πανόδετου βιβλίου καθώς και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου και στην Εθνική Τράπεζα που βοήθησαν με τη χορηγία τους.

Καλό ταξίδι, φίλε αναγνώστη συνεπιβάτη του φωτογραφικού οδοιπορικού της Ρόδου μας, στα μονοπάτια της μνήμης …

Να σαι καλά κυρ Αντώνη. 

                                                          Χρήστος  Λ. Μαντάς

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα : Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1954. Απεφοίτησε από το Πανεπιστήμιο την ιατρική σχολή της Γένοβας και ειδικέυθηκε στη Γενική Ιατρική. Είναι Ρόδιος, έχει ποικίλα ενδιαφέροντα είναι πολυγραφώτατος και ζει με την οικογένειά του στη Ρόδο όπου και αποτελεί  πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

Από περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ

                                      Στις  7 Μαΐου 2006 θα γίνει η παρουσίαση.

 

Μετά από συστηματική έρευνα και επίπονη προσπάθεια, παραδόθηκε στο νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη το Φωτογραφικό Λεύκωμα του Αντώνη Πάχου, ένα πολυτελές βιβλίο αυτονόητης συναισθηματικής και ιστορικής αξίας για τον τόπο μας.

Η ολοκλήρωση της έκδοσης έρχεται να ικανοποιήσει ένα αίτημα πολλών χρόνων, υλοποιώντας μια πρόθεση και ένα σχέδιο που είχε εκφραστεί κατά καιρούς, χωρίς ποτέ να πάρει σάρκα και οστά.

Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης εξέφρασε χτες στον κ. Αντώνη Πάχο τις ευχαριστίες και τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι επιτέλους το σημαντικό του έργο, προϊόν σκληρής δουλειάς, θα γίνει κτήμα του κόσμου που θέλει να διατηρήσει τις μνήμες του, αλλά και να πληροφορηθεί ιστορικές στιγμές της πόλης μας, όπως και τα πρόσωπα που άφησαν το στίγμα τους στο πέρασμα του χρόνου.

Παρουσία του κ. Νίκου Νικολάου, προέδρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, που είχε την ευθύνη της επιμέλειας και προλογίζει την έκδοση, ο κ. Αντώνης Πάχος πήρε στα χέρια του το Λεύκωμα, και εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε το νομάρχη για την πρωτοβουλία του, ως πρόεδρος του ΟΠΑΔ, να χρηματοδοτήσει τη συλλογή και έκδοση σε Λεύκωμα της πνευματικής του δουλειάς, δικαιώνοντας τους κόπους μιας ζωής.

Να σημειωθεί ότι το κόστος της έκδοσης ανήλθε στα 45.000 ευρώ.

Η επίσημη παρουσίαση του Λευκώματος θα γίνει την Κυριακή 7 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Καστέλου, και σήμερα ζητήθηκε η σχετική άδεια από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.  

 

 ------------------------------------------------------------------------------------

ΠΡΟΟΔΟΣ  (τοπική εφημερίδα της Ρόδου) : Τετάρτη 5 Απριλίου 2006.

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

ΒΛΕΠΕ :

1.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / Παλιές φωτογραφίες του Αντώνη Πάχου.

2.ΕΚΘΕΜΑΤΑ / Παλιές φωτογραφίες του Πανορμήτη του Αντώνη Πάχου.

3.ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ/Το ηρώο.