Κώστας Βαλσάμης

 

   Ο μεγάλος μας γλύπτης, ο σημαντικός λογοτέχνης, ο σεμνός και αξιαγάπητος άνθρωπος.

         Αφήγηση

     Δόξα μεγάλη της γλυπτικής. Τα  έργα του έχουν στολίσει δημόσιους χώρους στο Παρίσι, την Αθήνα.                                      

   Γεννήθηκε στη Σύμη κι από μικρό παιδί έδειξε την κλίση του για την γλυπτική.   Όταν ο περίφημος ξυλογλύπτης της Σύμης Ιωάννης Ζουρούδης, το  είδε πως σκάλιζε ο Κώστας Βαλσάμης το ξύλο και του έδινε πνοή, τον συμβούλεψε να σπουδάσει γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.     

   Ο Βαλσάμης, με μοναδικό εφόδιο το ταλέντο του και τα όνειρα του, μεταβαίνει στην Αθήνα και εισάγεται πρώτος το 1931 στην Α.Σ.Κ.Τ.                                 

   Στη διάρκεια των σπουδών του παίρνει χρηματικά βραβεία, τιμητικές διακρίσεις και έχει την εκτίμηση και την αγάπη των καθηγητών του Κώστα Δημητριάδη και Μιχάλη Τόμπρου. Το 1937 αποφοιτά με άριστα από την σχολή του.  Το 1945, χάρη στην ευεργετική πρωτοβουλία του Οκτάβιου Μερλιέ, φεύγει μαζί με άλλους εκλεκτούς νέους για το Παρίσι με γαλλική κρατική υποτροφία.                  

   Στο Παρίσι συνεχίζει τις σπουδές του στην ΄Ecole Superieure Nationale des Beaux Arts και στη συνέχεια εργάζεται στην Ακαδημία της Grande Chaumiere.  

  Αποφασίζει να παραμείνει μόνιμα στο Παρίσι.

     Η απήχηση των έργων του και στους γαλλικούς καλιτεχνικούς κύκλους είναι μεγάλη.

   Το 1963 γίνεται μέλος της κρατικής επιτροπής του Salon dAutomne και το 1964 μετέχει στην Κριτική Επιτροπή της ΄Ecole Nationale des Beaux Arts για την απονομή διπλωμάτων των αποφοίτων της Σχολής, τιμητικά καλεσμένος από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας. Το ίδιο υπουργείο του απένειμε το 1979 τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Καλών Τεχνών και Γραμμάτων σε αναγνώριση της αξίας του έργου του. Επιστέγασμα όλων αυτών των διακρίσεων είναι η αναγόρευσή του το 1987 σε αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, στο τμήμα της γλυπτικής.  Κρατικοί και Ιδιωτικοί Οργανισμοί αγόραζαν τα έργα που διέθετε ο Βαλσάμης ή του έκαναν παραγγελίες. Έτσι τα έργα του κατέληγαν σε δημόσιους χώρους : πλατείες, πάρκα, εισόδους θεάτρων, Μουσεία, Πινακοθήκες.                                                                                   

   Η μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσουν έργα του Βαλσάμη ιδιώτες συλλέκτες ήταν η συμμετοχή του σε εκθέσεις στο Μουσείο Rodin και μερικά Salons που οργάνωναν εκθέσεις γλυπτών διεθνούς προβολής.                                        

   Στο Παρίσι έμεινε συνολικά 50 χρόνια με σύντομες επισκέψεις στην Ελλάδα.      

   Επιστρέφει στην Αθήνα και συνεχίζει το δημιουργικό του έργο έως της 21 Δεκεμβρίου του 2003, οπότε έφυγε από κοντά μας πλήρης ημερών.            

    Ας δούμε πως χαρακτηρίζεται το έργο του Κώστα Βαλσάμη από τον Ακαδημαϊκό και κριτικό της τέχνης Χρύσανθο Χρήστου:

    «Από τις παλαιότερες προσπάθειες του ως τα τελευταία του έργα ο καλλιτέχνης μένει πάντα πιστός στην ανθρώπινη μορφή και στις παραστατικές  τάσεις χωρίς ποτέ να θυσιάζει το καθαρά μορφοπλαστικό ιδίωμα σε ξένους, έστω και δοκιμασμένους από το χρόνο τύπους. Τα έργα του δεν περιορίζονται ποτέ μόνο στην εξωτερική περιγραφή και την απόδοση των ανατομικών στοιχείων. Αποβλέπουν πάντα και επιτυγχάνουν να φτάσουν στην εσωτερική δομή του θέματος και να εκφράσουν όλο τους το χαρακτήρα».

                                                                       Μ.Κ.

 

Υ.Γ. Θεωρώ καθήκον μου να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου στην εκλεκτή συμπατριώτισσα Κυρία Ελένη Κλαδάκη –  Βρατσάνου που έθεσε στην διάθεση μου όσα στοιχεία είχε για τον αείμνηστο Κώστα Βαλσάμη.

                                                                                                                   Από τις φωτογραφίσεις μου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣ

ΜΙΧΑΗΛ Δ. ΒΟΛΟΝΑΚΗΣ

Ο ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ O ΨΑΡΑΣ

Ο ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ O ΨΑΡΑΣ

Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ

ΒΑΣΟΣ ΒΑΡΙΚΑΣ

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΕΡΗ

ΤΟ ΗΡΩΟ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ